Lang Leve Leren

Lang Leve Leren

Live dieren kijken: 12 camera’s + onze favoriet

Dit zijn geweldige filmpjes voor de biologielessen! Heel anders dan een documentaire of video’s op Youtube. Ze laten het gewone leven zien van de dieren en niet alleen de hoogtepunten. Wat doen de dieren de hele dag? En ‘s nachts? Deze camera’s filmen 24 uur per dag en de beelden die je ziet zijn live. De livecams hangen meestal aan een boom of staan op een andere manier onopvallend opgesteld. Hierdoor hebben de dieren geen last van cameramensen en vertonen ze hun normale gedrag. ‘s Nachts is er zicht door de infraroodcamera, waar de dieren geen last van hebben, maar wij wel de dieren kunnen zien.

Waarschuwing: de beelden zijn live en worden niet gecensureerd, dus er kan vanalles gebeuren! Van levende prooien die worden verorberd tot zielige vogeltjes die uit het nest vallen…

In Nederland staan een aantal van zulke livecams:  

1. Herten of ander Nederlands wild

Deze camera staat in Het Nationale Park de Hoge Veluwe. Alsof je zelf in de bosjes ligt met een verrekijker om te zien of je een vos, wild zwijn of misschien wel een edelhert voorbij ziet komen. Waarschijnlijk heb je de meeste kans in de schemering; ‘s morgens vroeg of bij zonsondergang.

2. Ooievaars, valken en zwaluwen

Deze webcams zijn van de vogelbescherming. Met bijzondere vogels zoals ooievaars, zwaluwen en slechtvalken, maar ook een gewoon koolmeesje is prachtig te volgen.

3. Turkse tortel en meer vogelnesten

Hier kun je ook op een aantal links met vogels klikken om de beelden te zien. De camera is op het nest gericht en op dit moment is er een turkse tortel aan het broeden op twee eitjes! Deze kunnen uitkomen vanaf 28 februari. Houd haar nest in de gaten dus! Verder is er nog een eekhoorn die regelmatig in en uit zijn nestje klimt. Met dag en nacht zicht op de dieren.

Update 27 februari: Moeder tortel is eergisteren weggevlogen en niet weer teruggekomen. Waarschijnlijk gepakt door een roofvogel of een ongeluk gehad. Vader is wel op het nest gaan zitten, maar waarschijnlijk is het nestje verloren.

Update 28 februari: Vader heeft inmiddels het nest ook verlaten. De eitjes liggen er alleen bij…

Nog meer livecams in de wereld:

4. Beren in Transsylvanië

Deze livecam staat in Transsylvanië, Roemenië in een bebost gebied waar je nooit weet wat je kunt verwachten. Beren, herten, vossen of wolven zijn allemaal mogelijke voorbijgangers. Overdag lijkt het uitgestorven, maar hier durf je in het donker niet te lopen…

5. Panda’s en heel veel andere dieren

De absolute koning onder de livecam dierenwebsites! Bovenin de balk kun je kiezen welk dier je wilt zien: Gorilla’s, bizons, krokodillen, zelfs een bijenvolk. Maar ook nog heel veel andere dieren. De meesten beelden zijn live, sommige laten highlights zien van eerder opgenomen beelden. Een topper hier waren de panda’s. In een Chinese dierentuin vermaken moeder en 2 babypanda’s zich uitstekend met elkaar; op een schommel, in een tunneltje of klimmend in de boom. De kinderen vonden het hilarisch.   

6. De Big Five in Zuid-Afrika

Zes verschillende camera’s op verschillende plekken in Zuid-Afrika. Bij de Tembe drinkplaats komt overdag geregeld een grote kudde olifanten gezamenlijk water drinken. ’s Avonds zagen we een gnoe en een aantal nieuwsgierige impala’s voorbij komen in Nkorho. De camera’s staan klaar om in te zoomen of mee te bewegen als de dieren komen (of doet iemand dat in een kantoor handmatig?).

7. Zeekoeien in Florida

Van half november tot maart is het Zeekoeien-seizoen in Orange City, Florida. Hier heeft het water een constante temperatuur van rond de 22 graden Celsius, terwijl de omliggende rivieren afkoelen tot 18 graden of minder. Dit maakt het tot een favoriete plek voor honderden zeekoeien die komen overwinteren. Verder zorgt een onderwatercamera altijd voor verrassingen, met als resultaat dat je nooit weet wat je te zien krijgt! Aangezien het water heel helder is, valt er ook met de camera boven water genoeg te bekijken.

8. Adelaarsnest met binnenkort een jong

Maak kennis met Harriet en M15, een adelaarskoppel uit Florida. Harriet heeft op 22 februari een ei gelegd (hun tweede leg al dit seizoen!) en ze lossen elkaar af om op het ei te broeden. Ze wanen zich onbespied op 18 meter hoogte, maar wij kunnen allemaal meegenieten van het reilen en zeilen rondom de geboorte van hun jong. Er zijn 4 livecams die ze dag en nacht in de gaten houden. We kijken regelmatig even wat ze aan het doen zijn. Vanaf 28 maart kan het jong geboren worden, dus ga dan zeker kijken.

Update 26 februari: Vandaag legde Harriet een tweede ei!

9. Beren in winterslaap

Wel eens een beer in winterslaap gezien? Wij tot voor kort ook nog nooit. Maar nu wel! Deze 2 mannetjesberen wonen in Canada. Ze eten niet, drinken niet, poepen en plassen niet tijdens hun winterslaap. Maar je kunt ze wel zien ademen! Wanneer zouden ze wakker worden?

Er zijn tegenwoordig veel dierentuinen die livecams hebben. Soms heb je geluk en ben je getuige van de geboorte van een jong!

10. Olifantenbaby

Zoals bij Dierenpark Amersfoort. Terwijl de verzorger ‘s nachts elk half uur zijn wekker moet zetten om de drachtige olifant in de gaten te houden, kun jij vanuit je luie stoel gewoon meekijken. Het babyolifantje wordt begin maart verwacht, en kan dus ieder moment geboren worden! Kijk 24 uur per dag mee, in het binnen- of buitenverblijf.

11. Zeehonden

Zeehondjesfan? Ook een live camera bij Zeehondencentrum Pieterburen.  

12. Kwallen en andere prachtige beesten

In de Verenigde Staten zijn er ongetwijfeld genoeg dierentuinen met livecams, maar deze dierentuin in California heeft werkelijk prachtige kleurenbeelden. Kwallen, koraaldieren, zeeotters, pinguins…en vele andere. ‘s Nachts worden eerder gefilmde beelden getoond, waardoor je je nooit hoeft te vervelen. De voedertijden zijn aangegeven, ook leuk om te zien! (Wel even rekening houden met het tijdsverschil: het is in California 9 uur vroeger dan in Nederland.)

Onze favoriet: adelaars met jongen

Absoluut onze favoriet! Als je geen geduld hebt om nog een paar weken op het jong van Harriet en M15 te wachten, kun je dit nest bekijken. Een ander adelaarsnest waar net 2 jonge kuikens uit het ei zijn gekomen! Terwijl moeder op het kroost past, gaat vader op jacht. Of andersom. Het is elke keer weer een verrassing wat er op het menu staat. Prachtig om te zien hoe ze het vlees in kleine stukjes trekt om haar jongen te voeden. Reuze spannend en enorm schattig!

Genoeg voer voor een geweldige biologiestudie!

Weet jij ook nog een website met een mooie livecam? Laat het weten!

Wat denk jij?

2 Responses

  1. Heel leuk! Nog nooit eerder gezien. Mijn dochter van 3 jaar zegt: ‘mama, ik moet even een plasje doen, even wachten op mij met kijken, oké?’ 😆.
    Dankjewel voor de tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *